Logga

English flag

Att adoptera

Att mötas är att försöka hitta barnet där det är, utan att alltför mycket tänka på allt man skall göra.

Det säger Monica Hedenbro, som är en av föredragshållarna på temadagen om adoption den 6 maj i Stockholm.

Monica Hedenbro är socionom, legitimerad psykoterapeut, handledare och familjeforskare vid Karolinska Institutets barnpsykiatrienhet. Hon är även utbildare och examinator i Marte Meo.
-Jag blev tidigt intresserad av att arbeta med samspelet i vardagsmiljön. Och adoption har jag arbetat med enda sedan jag gjorde hemutredningar i början av mitt arbetsliv, berättar Monica.
Bland annat följde hon en familj som fick besked om barn samma dag som de fick veta att de väntade ett biologiskt barn.
-Det var en hisnande upplevelse att följa dem. Och de fullföljde båda sina graviditeter.
Och när Monica väntade sitt första barn adopterade en av hennes bästa väninnor sitt barn.
-Så vi följdes åt i våra olika graviditeter.
I sitt yrkesliv har Monica mött många adopterade. Hon säger att hon är förskräckt över den debatt som pågår om anknytning och den börda det lägger på många föräldrar.
-Man tappar bort sin intuition och det gör mig rädd. Anknytning är viktigt men det viktigaste är att mötas.

Hon menar att det handlar om att hitta sätt att mötas och att möta barnet för den person det är.
-Föräldraskap bygger på att intuitivt forma sig efter barnet och vara förälder på det sättet. Även om man utsätts för en stor påfrestning så är det mötet som är grunden för anknytning.
Monica pratar bland annat om att barnet kommer med en repertoar med en redan påbörjad anknytning eller så är den redan färdig beroende på var barnet kommer ifrån. Och sen kommer föräldern med all sin förväntan och längtan.
-Jag har barnet i fokus i min föreläsning och pratar inte så mycket om hur det är på föräldrasidan.
-Det är barnet man måste titta på och förstå för att det skall fungera. Inte på hur man själv skall göra, då tappar man bort barnets signaler och blir förblindad av sina egna ambitioner.
Monica anser att anknytning är en slutprodukt som dessutom går att reparera.
-Jag hoppas att jag med mitt föredrag kan förmå föräldrar att släppa ner sina axlar och sänka sina ambitioner och i stället titta noga på sina barn och vad de signalerar. De behöver vara fokuserade på kommunikation – vad säger mitt barn, när blir hon lugn, när blir hon glad och så vidare. Inte på vad de själva skall säga och göra.

I sitt föredrag kommer Monica att visa film och prata om samspel mellan barn och föräldrar.

Beställ filmer

Filmerna finns nu på USB

En serie som kan användas direkt i föräldragrupper samt i undervisande syfte om den tidiga utvecklingen.  Kärlekens Dialog, Dialogens Kraft, Kommunikationens Kraft samt filmen Att Mötas som handlar om adopterade barn. Filmen Barn skall bli hela Människor - om vårdnadstvister och barnens situation samt den senaste Känslans Dialog barns utveckling i olika Familjesystem.